2018.04.24. | nyitólap | honlaptérkép | kedvencek közé | legyen a nyitólapom
magyar Vakok és gyengénlátók verziója
szentgotthard.hu | ph.szentgotthard.hu | ip.szentgotthard.hu | on-line hotel | kisterseg | orseg.net
Keresés

Hírlevél feliratkozás

Civilek

Köszöntő

 

Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntöm Önt Szatta Község honlapján!

II. Endre aranybullája, 1222-ben felsorolja az Őrség 18 faluját, köztük Zathát is. Adományozási levelében említi, hogy a lakosság egyenes leszármazottja a honfoglalás idején idetelepített magyarságnak. A település nevét a középkorban Őrszatta, Zatha, Poss Ew-Zatha alakban is használták. A falu a török időkben teljesen elnéptelenedett. A régi Szatta feltételezhetően a mai községtől keletre, azon a területen állt, amelyet ma „Pusztaszattának” neveznek. Az egykor fontos őrfalu lakossága mára 85 főre csökkent. Ezzel Szaknyér után az Őrség második legkisebb települése.

Napjainkban a Szattán élők ápolják a hagyományokat, nem felejtik múltjukat.

A falu határában, több százéves védett tölgyfák jelentenek rendkívüli természeti értéket. A vidéket szívesen keresik fel a botanikusok, hiszen itt még számos olyan védett növény is virít, amelyet máshol hiába keresünk. Esős időben elég az erdőben vagy a réten figyelmesen körülnézni és gombák tucatjait fedezhetjük fel. A leggyakrabban szedett gomba az un. rókagomba, trombitagomba és természetesen a gombák egyik legnemesebbike, a vargánya. Ősz felé, szarvasbőgéskor az erdő minden irányból zeng a szarvasbikák öblös hangjától. Sok a vaddisznó is. Az Őrség madárvilága változatos és gazdag. A füzikék, cinkék, billegetők, rigók, mátyásmadarak, harkályok különféle fajtái mellett figyelmet érdemel az egerészölyv, mely gyakran tűnik fel a falu egén vijjogva körözve.

E honlapról megismerheti kis falunk történelmét, természeti adottságait,társadalmi, gazdasági helyzetét. Tájékozódhat intézményeink működéséről, nyitva tartásáról. S bemutatjuk azokat a nevezetességeket, amelyeket mindenképpen látnia kell!A képgalériában pedig rácsodálkozhat községünk szépségeire, ízelítőt kaphat a szattaiak életéből.

Szeretettel hívjuk, tartson velünk egy virtuális barangolásra, hogy aztán kedvet kapva ellátogathasson hozzánk! Hiszen az őrségi tündérországban elveszni a világ legcsodálatosabb élménye . Az érintetlen természet hatalmát tapasztalhatjuk meg sétánk során, mely a vele harmóniában élő ember lelkét nemesíti. Az Őrségben azonban nemcsak a leírhatatlan szépségű táj vonzó, hanem az itt élő emberek nyiltsága, nyugalma, barátságossága, s a messzeföldön híres őrségi vendégszeretet!

Viszontlátásra Szattán!

Markó Sándor
polgármester

 

Régebbi híreink
Eseménynaptár
2018 április
H K SZE CS P SZO V
impresszum | jogi nyilatkozat