2018.04.24. | nyitólap | honlaptérkép | kedvencek közé | legyen a nyitólapom
magyar Vakok és gyengénlátók verziója
szentgotthard.hu | ph.szentgotthard.hu | ip.szentgotthard.hu | on-line hotel | kisterseg | orseg.net
Keresés

Hírlevél feliratkozás

Civilek

KÖZLEMÉNY

Tegyünk együtt a szabadtéri tüzek megelőzéséért!

A jó idő beköszöntével egyre több lakos cselekszik úgy, hogy a mezőgazdasági területek rendbetételét kevesebb munka ráfordításával hajtják végre, a tél során felhalmozódott kerti hulladékokat elégetik. A kerti, mezőgazdasági- és növényi hulladékok égetését ugyan több jogszabály is tiltja, olykor mégis találkozunk olyannal, hogy a tiltások ellenére önkormányzatok saját rendeleteikkel szabályozott módon engedélyezik az égetést.

A belterületen történő égetés szigorúan tilos. Előfordulhat azonban, hogy az égetést önkormányzati rendelet külön szabályozza. Ilyen esetekben az égetésre az illetékes jegyzőtől külön engedélyt kell kérni, valamint a tevékenység végzését 24 órával korábban írásban be kell jelenteni az illetékes katasztrófavédelmi szervnél (tűzoltó-parancsnokságon). Az égetéskor az országos tűzvédelmi szabályzatban előírtakat maradéktalanul be kell tartani, az égetésért a tevékenységet végző a felelős!

A tilalom kiterjed a termőföldekre, mezőgazdasági-, bel- és erdőterületekre is. A termőföldek és mezőgazdasági területek karbantartásáért a termőföld tulajdonosa és használója felel. Amennyiben valaki a területek gondozását megszegi, és a területen emiatt tűz keletkezik, abban az esetben az illetékes hatóság földvédelmi- és tűzvédelmi bírságot szab ki ellene.

A szabadtéri tüzek kialakulását a legtöbb esetben az emberi hanyagság, gondatlanság eredményezi. A tüzek kialakulása kapcsán a felelősség a tulajdonost, használót, illetve a kezelőt terheli, a felelősséget a tűzvédelmi törvény is meghatározza. Tűzgyújtási tilalom, valamint jogszabályi tiltás ellenére, aki tüzet okoz, az felelősséggel tartozik az okozott kár, valamint a tűzvédelmi bírság megtérítéséért. Az érvényben levő tűzgyújtási tilalomról mindig aktuális információt találnak a következő linken: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_tuzgyujtasi_tilalom .

Az egybefüggő száraz füves területeket gyakran a jogszabályi tiltás ellenére is meggyújtják, mivel ezt az eljárást tartják az elhanyagolt, gazos területek tisztítása, a száraz fűvel borított mezők megújítása kapcsán a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldásnak.

A tavaszi-nyári időszakban a katasztrófavédelem területi és helyi szervei a társhatóságokkal közösen folyamatosan ellenőrzik az égetésekkel kapcsolatos szabályok betartását.

Erdőben történő tűz gyújtása csak az erdőgazdálkodó írásos engedélye esetén lehetséges. Ez alól kivételt képeznek a kijelölt tűzrakó helyek, valamint a vágástéri hulladékok.

Fontos továbbá kiemelni, hogy nem csak a jogszabályok megszegésével, szándékos égetéssel idézhetünk elő tüzet, hanem egy apró figyelmetlenség, gondatlanság is tragédiához vezethet. Egy rossz helyen eldobott gyufa, egy autóból kihajított, el nem oltott cigarettacsikk rengeteg kárt okozhat a természetben! Erdőtüzek alakulhatnak ki, éghetnek több hektár területen, és állatok százai válhatnak hontalanná. Ne felejtsük azt se, hogy a természet lassan regenerálódik, rengeteg idő, mire begyógyulnak a figyelmetlenséggel okozott sebek.

A Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az égetéssel kapcsolatban a jogszabályi előírásokat minden esetben tartsák be, folyamatosan figyeljék, van-e érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom, és felelősségteljesen, kellő gondossággal járjanak el, tartsák szem előtt, az égő terméket a természetben eldobni tilos! Abban az esetben, ha megállapítást nyer a szándékos gyújtogatás, nem csupán bírság kiszabására kerül sor, de a tűzoltóságok vonulási költsége is a gyújtogatót terheli!

Balogh Nikoletta

tűzoltó zászlós

megyei katasztrófavédelmi szóvivő

Régebbi híreink
Eseménynaptár
2018 április
H K SZE CS P SZO V
impresszum | jogi nyilatkozat